SLIK KLER DU BARNA

Barna i barnehage er mye ute uansett vær. Skal barna trives i utelek, er det viktig at de er riktig på kledd.

De skal ikke bli for varme, kalde eller våte. Vi har listet opp hva som anbefales og hvorfor.

Det er viktig å tenke på hvordan man kler barnet ved levering i barnehagen, spesielt i vår, høst og vinter sesong.

Vi baserer bekledning i barnehage etter 3 lags prinsippet.

 

 

Hvordan kle barna

Det å kle barna riktig er lett om sommeren, da det kan være nok med en t-skjorte og shorts, men på høsten, vinteren og våren kan det være mer utfordrende. Det er også viktig og ta hensyn til aktivitetsnivået til barnet ditt. Et barn som sitter stille i sandkassa vil sannsynligvis trenge mer klær enn et aktivt barn som er høyt og lavt. Jo mindre barna er, desto vanskeligere er det for dem å bevege seg i stive parkdresser, og de blir fort stillesittende. Velg en parkdress som er myk og bevegelig, eller en tynn utedress med flere lag med plagg under. Flere lag gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer vil det være godt og varmt, i tillegg er det lettere å regulere kroppstemperaturen til barna ved å ta av/på plagg. Generelt kan man regne med tre lag med klær i den kalde årstiden; undertøy, mellomlag og yttertøy.

 

Undertøy

Undertøyet er det innerste laget mot kroppen, og bør være tynt og tettsittende. Det viktige med dette laget er at det transporterer fuktighet vekk fra kroppen. Ull og superundertøy er best egnet. Ull varmer selv om det er fuktig, så selv om barnet svetter eller skulle være så uheldig å tisse på seg, vil det ikke bli kaldt og vått. Ikke bruk bomullsplagg! Bomull holder på fukten og blir kaldt, og det holder fuktigheten på innsiden av plagget mot kroppen, i stedet for å transportere det vekk fra kroppen. Ullplagg i dag er ofte laget av finere ull-typer og klør derfor ikke.

 

Mellomlag

Akkurat som undertøyet burde også mellomlaget være fukttransporterende. Med andre ord, ikke bruk bomull (joggebukse og collegegenser er ofte laget av bomull). Ullklær eller fleece er veldig gode alternativer. Syntetisk fleece transporterer fuktighet, og er myke og bevegelige for barna å leke i.

 

Ytterlag

Dette velges basert på individuelle hensyn med tanke på barnets aktivitetsnivå og bruk. Har man to lag med klær under som beskrevet over, holder det fint med en parkdress med ullfòr eller fleecefòr. Er det i tillegg avtagbart, har du en parkdress som kan brukes året rundt. Nye, tekniske dresser har bedre bevegelighet, er mer vann- og vindtette og er fukttransporterende. Et veldig aktivt barn vil ofte svette, da bør en prioritere en parkdress med fukttransporterende evner. Til et barn som sitter mye på rompa og aker seg bortover bør man vurdere en parkdress i slitesterkt bevernylon med forsterkninger på baken og knær.

 

Vår

Dette er ofte den enkleste tiden i barnehage med tanke på klær da barna fortsatt har varme klær tilgjengelig fra vinteren så det personalet må støtte barna i er å kle av i større grad. Dagene starter kalde, men blir varme så har man prinsippet med 3 lag på plass så er mye gjort.

 

Sommer

Minst mulig klær da barna er veldig aktive og været er varmt. Luftige og lette plagg. Fleece jakke/genser eller lett vårjakke er en fordel og en lett dress/regntøy for de våte dagene. Caps eller andre plagg som kan gi beskyttelse fra solen er viktig.

 

Høst

Her gjelder også prinsippet med 3 lag. Ulltøy, fleece og regntøy er mest brukt. Har man disse plaggene tilgjengelig så kan de ansatte tilpasse etter gradestokken ved å fjerne et av de underste plaggene. Lue og hansker bør være med i barnehagen, da det fort kan være kaldt.

 

Vinter

Her er 3 lags prinsippet viktig. Ull /superundertøy innerst, fleece eller andre alternativ som leder fukt bort fra kroppen og holder barnet tørt. Vinterdress med for ytterst som holder barnet tørt og varmt. Viktig med lue/hansker.

 

Dette trenger barnet ditt i barnehagen:

  • Ett sett ullundertøy (bukse og genser)
  • Ett sett fleece (bukse og genser)
  • En tykk genser
  • Ett par med hansker (som tåler vann)
  • To par sokker
  • Ett par tykke sokker
  • Lue
  • Regntøy
  • Vinterdress / Vårdress
  • Støvler / Vintersko

Denne nettbutikken bruker cookies for å gi deg en bedre kjøpsopplevelse og best mulig service.
Cookies benyttes i hovedsak til å huske din handlekurv og kundelogin.
Fortsett å bruke siden som normalt dersom du godtar dette.
Les mer her